Disabling DataTool S4

Tips, tricks, questions and answers to tech questions
Champy72
Posts: 8
Joined: Fri Jul 09, 2021 5:25 pm
Been thanked: 3 times

Disabling DataTool S4

Post by Champy72 »

Not sure if this is the correct location to post this, but I have been looking around for hints and tips on how to disable/remove the DataTool Alarm easily. :?:
I am not a lover of alarms - believing an immobiliser and quality chain works just as well - and there are so many reports of batteries draining and upsetting the neighbours with a false trigger. :thumbdown:
I am picking up a Speed Twin which has an S4 version, and even the guy selling it recommends that it be removed!

So. Looking around it does seem fairly straight forward with some good videos.
The S4 looks like unplugging the white socket from the Triumph loom and cutting all the wires from the alarm side of this socket, and then shorting terminals 1 & 2, and 3 & 5, before reconnecting the plug back into the loom. :thumbup:
I would assume the alarm is set to Winter or some such before starting! :shock:
Of course, if cutting/shorting wires is not your cup of tea, you can buy a replacement plug already made up for around £20...

There is also a video of disabling an S3 version, which seems to be slightly different.

Hope this may help. Let me know if you would like the video links...
User avatar
weeksy
Site Admin
Posts: 9736
Joined: Sat Mar 14, 2020 12:08 pm
Has thanked: 2699 times
Been thanked: 4695 times

Re: Disabling DataTool S4

Post by weeksy »

Where you based? I know a mobile guy who'd do it for about £100 in Surrey
User avatar
MrLongbeard
Posts: 958
Joined: Sun Mar 15, 2020 2:06 pm
Has thanked: 119 times
Been thanked: 447 times

Re: Disabling DataTool S4

Post by MrLongbeard »

If it's a trumpet as you say then for the S3, it was just unplug the alarm and plug in the blanking plug, no cutting, no shorting, nice n simple like.
demographic
Posts: 1316
Joined: Mon Mar 16, 2020 9:30 pm
Location: Less that 50 miles away from Moscow, but which one?
Has thanked: 595 times
Been thanked: 743 times

Re: Disabling DataTool S4

Post by demographic »

Then throw the bugger on a fire so it doesn't torture anyone else.
Champy72
Posts: 8
Joined: Fri Jul 09, 2021 5:25 pm
Been thanked: 3 times

Re: Disabling DataTool S4

Post by Champy72 »

weeksy wrote: Sat Jul 10, 2021 11:04 am Where you based? I know a mobile guy who'd do it for about £100 in Surrey
I'm in Essex, but I wouldn't pay anything to get it sorted - too easy to do it yourself!
636mick
Posts: 374
Joined: Mon Mar 16, 2020 10:34 am
Location: In my village
Has thanked: 380 times
Been thanked: 261 times

Re: Disabling DataTool S4

Post by 636mick »

As MrLongbeard said, if it’s a Triumph badged alarm but an S4, then it’s a case of unplug, plug in the correct blanking plug and it’s done.
Mick.